1000-kroners spørsmålet er hva som skal til for å få unge kvæfjerdinger til å bli værende etter endte studier. Mona er med andre ord klar for å høre nøye etter når Anna snakker.
Og Anna, hun byr på både skryt og råd:
– Kvæfjord har tradisjonelt vært en eldrekommune, men nå har vi blant annet fått et ungdomstilbud på Frivillighetssentralen. Det er veldig positivt, sier videregåendeeleven.
Tilbudet heter Kjelleren og legger til rette for aktiviteter og samvær etter skolen. Det er en populær sosial møteplass, forteller Anna.
– Det er spesielt et bra tilskudd for de som ikke har hatt andre fritidsaktiviteter, mener hun.
Ungdomsrådet har mange hjertesaker og ønsker om tiltak fra helse- og omsorgsavdelingen. Å ruste opp det psykiske helsetilbudet i kommunen står høyt på lista. Ungdomsrådet opplever at det blir flere og flere psykisk syke blant unge i kommunen, og at det trengs et bedre lavterskeltilbud.
– Det trengs flere psykologer, og tilbudet må være mer synlig, mener Anna, som har sittet i ungdomsrådet siden 2019, og ble leder i 2022.
– Det trengs mer enn to psykologer, det er for vanskelig å få time. Og så er det veldig viktig at tilbudet er kjempe-kjempesynlig, at alle vet at det er der, mener Anna.
Mona forteller at de har hatt langtidsfravær som har svekket psykologtilbudet, men at de snart har full bemanning og vel så det.
– Nå styrker vi avdelingen med en halv stilling som nettopp skal være et lavterskeltilbud for ungdom, forteller helse- og omsorgssjefen.
– Det høres kjempebra ut, sier Anna
– Kan naturen være et trekkplaster for unge i etableringsfasen? spør vi Anna.
– Ja! Vis fram den fine naturen enda mer, foreslår hun.
– Og så må vi formidle at det er billig å bo her og kort vei til Harstad, supplerer Mona.