Bodil Sivertsen og Rannveig Bærheim er skjønt enige om at flere eldre ikke bare er en utfordring. Det gir også nye muligheter - fordi flere holder seg friske lenger.
– 80 er jo det nye 70, sier kommunedirektøren og utdyper:
– Generelt trenger 80-åringene mye mindre tilbud nå enn før. Mange på 80 er fremdeles spreke, og det blir veldig mange flere av dem i årene som kommer. Den ressursen må vi bruke.
Eldre må kort sagt hjelpe andre eldre hvis omsorgskabalen skal gå opp.
– Vi må ikke tenke på alle alderspensjonister som en gruppe som utelukkende skal ha hjelp. Mange kan bidra med mye i samfunnet, de har god økonomi og god tid. De kan ikke bare reise til Frankrike og drikke vin!
Da Rannveig Bærheim ble pensjonist, valgte hun bevisst å fylle tiden med det hun kaller «vettuge» ting. Nå leser hun saksdokumenter og flyr på møter.
– Vi må ikke sykeliggjøre de eldre, heldigvis er mange av oss friske. Og vi er en enorm ressurs. Også i forhold til pleie og omsorg. Du kan stille opp for andre som er sykere og dårligere enn deg selv, du kan lese for andre og gjøre alle disse små tingene som er så viktige for at vi skal ha gode, sosiale liv, ikke bare eksistere, sier hun.
Den samfunnsengasjerte pensjonisten er bekymret for signalene om at folk må jobbe mye lenger i fremtiden.
– Jeg er redd det kan føre til at folk er så slitne når de endelig får lov til å pensjonere seg, at de ikke orker å yte en frivillig innsats lenger. Det ville vært en krise, frivilligheten utgjør verdier på 30 milliarder i året i Norge, sier hun.