En god del lengre unna Skien enn et godt steinkast, ligger Sokndal kommune i Rogaland. Der sitter landets yngste ordfører, Jonas Sayed (25).
Allerede som 21-åring ble han valgt som ordfører for Krf, og han var kun 17 år da han ble krysset inn i kommunestyret i Sokndal. Bygda har rundt 3000 innbyggere. En stor kontrast til de rundt 53.000 innbyggerne i Skien kommune.
I likhet med Lisa Velouria, har Sayed opplevd å få hets som følge av alderen. 25-åringen påpeker at det var heftigst i starten, da nasjonale medier plukket opp at han ville bli landets yngste ordfører. Han tror mange av de som kommenterte knapt nok kunne plassere Sokndal på kartet. Det hjalp ham med å ikke ta kommentarfeltene for alvorlig.
- Jeg skal ikke si at det ikke traff meg noe, men det ville truffet meg på en helt annen måte om det kom fra folk her i Sokndal, sier 25-åringen, før han legger til:
- Om alderskortet blir dratt her i lokalpolitikken, tenker jeg at vedkommende først og fremst har gått tom for andre argumenter. Og det har vært lite av det.
- Funnet min stil
Samtidig var det noen kommentarer som var hakket verre enn "kun" de som gikk på alderen. Sayeds far er fra India, og det var enkelte tilfeller der opprinnelsen ble et tema. Det var i grenseland mellom hva som kunne kalles en lovlig ytring, og hva som er hatefulle utsagn.
- Jeg vil nok si at det falt innenfor det lovlige, til syvende og sist. Når jeg ser tilbake på meldingene jeg har fått, har det egentlig bare fungert som en kraftig motivasjon for det jeg gjør. De som har kommentert kjenner ikke meg. De har tenkt at jeg ikke har noe å fare med i rollen som jeg er blitt valgt til, men for egen del gir det meg bare enda mer lyst til å vise at jeg kan. Erfaring er ikke alt, jeg har hatt flinke folk rundt meg, og jeg har funnet min stil i denne jobben, sier Sayed.
Ordføreren påpeker tørt at det riktignok finnes 21-åringer som er uegnet til å være ordfører, men det er nok av 50-åringer som også er uegnet til vervet. Til syvende og sist dreier det som å få mangfoldet frem, for å sikre best mulig representasjon.
- Vi er et representativt demokrati i Norge. Det er viktig at de folkevalgte organene representerer det mangfoldet vi finner i lokalsamfunnene rundt omkring. Det trengs unge, godt voksne, eldre, folk med innvandrerbakgrunn, folk med høy utdanning og lavere utdanning. Dess mer av mangfoldet vi får frem i våre folkevalgte organ, dess mer tillit og engasjement skaper vi, sier han, og påpeker:
- Ved forrige lokalvalg gikk deltakelsen i Sokndal frem nesten ti prosentpoeng. Vi vet jo ikke det, men jeg mistenker at det var fordi vi hadde mange unge som stemte. Ikke bare fordi jeg var ung kandidat, men siden det tidlig ble klart at jeg kom til å være ordførerkandidat, så engasjerte mange unge seg på de andre listene. Nå er jeg heller ikke den yngste i kommunestyret.
Viser frem meldinger
Sayed mener selv at han i det store og det hele har vært heldig. Det som kom har han klart å håndtere, selv om enkelte ting har truffet hardere enn annet. Men, i likhet med de andre vi møter, er han redd for hvordan politikerhets og trusler påvirker lokaldemokratiet.
- Det er en trussel. Helt klart. Jeg er veldig opptatt av lokaldemokratiet. Det er vanlige folk som driver med dette. Og jeg er heldig som har dette som fulltidsjobb. De fleste gjør dette på fritiden, og kombinerer med jobb og familie. Da skal det være meningsfullt, og en skal ikke oppleve å bli utsatt for usaklig kritikk og personangrep. Nå har vi sak om vindkraft gående lokalt, og den saken er polarisert både her og nasjonalt. Det er veldig krevende når det sås tvil om motivene til den enkelte, der en sier at de som har et ståsted ikke ønsker det beste for kommunen. Jeg skjønner at det går inn på folk, og kan skremme fra å engasjere seg i lokalpolitikken, sier ordføreren.
Når det gjelder meldinger og hets som har blitt ham til del har han funnet en konstruktiv måte å bruke noen av innleggene på.
- Jeg har presentasjoner for ungdomspolitikere og ungdomsråd om viktigheten av at de engasjerer seg, og hvilke muligheter det gir. Der har jeg med noen av utklippene med poster på sosiale medier. Det er litt for å bryte opp og skape humor, men også for å vise baksiden av engasjement. Poenget er at det å bruke stemmen er viktig, selv om det kan komme slike ting.