"Jeg tror ikke du skal få leve lenger" 

Neste
Alvorlig kvinne.
Smilende mann.

Hets mot unge politikere - en trussel mot lokaldemokratiet

Tall fra rapporten «Trakassering og trusler mot politikere», som ble publisert februar i 2022, viser at svært mange norske politikere fra kommunestyrer til storting og regjering, opplever jevnlige tilfeller av til dels grov hets, trusler og sjikane. Spesielt utsatt er de unge.

Mange av dem velger å trekke seg eller ikke stille til gjenvalg som følge av det. 

Vi har snakket med landets yngste ordfører, Jonas Sayed (Krf) i Sokndal kommune , og bystyre-politiker Lisa Velouria Skinnarland (MDG) i Skien. Begge har valgt å ta gjenvalg, og begge har vidt forskjellige utgangspunkt. 

Neste

Lisa (23) blir utsatt for draps- og voldtektstrusler

- Det siste halve året har jeg anmeldt åtte trusler til politiet, sier Lisa Velouria Skinnarland (23) og sukker.

Vi treffes på kafeen "Sitt Ned" i Skien. 23-åringen, som sitter i bystyret for Miljøpartiet De Grønne, har alltid vært politisk engasjert. I likhet med sin familie. De, sammen med samboeren, har vært en god støtte for den unge politikeren når ting har vært som verst.

Da hun inntok politikken for fullt, gikk ting relativt rolig for seg til å begynne med. Hun ble valgt inn til kommunestyret i 2019, som 20-åring. Allerede som 19-åring fikk hun prøve seg i utvalg, men det var hennes første budsjettmøte som skulle føre  til de første meldingene. De kom i alle kanaler. Og gikk på parti, helse, kjønn og alder.

- Jeg engasjerte meg kraftig i forbindelse med miljøarbeiderne i Skien-skolen. Da jeg gikk på barneskolen ble jeg diagnostisert med epilepsi, og jeg hadde utrolig stor nytte av miljøarbeiderne, som gjør en meget viktig og god jobb. Det tror jeg heller ingen var uenig med meg i. Likevel kom meldingene kjapt, og jeg fikk klar beskjed om at jeg ikke hadde nok livserfaring til å si ifra, sier Lisa, og legger til:

- Noen meldinger gikk på sykdommen. Det var personer som mente jeg var hjerneskadet, fordi jeg hadde epilepsi.

Dette var starten på meldingene. Lisa opplevde at dess mer hun mente om forskjellige ting igjennom perioden, dess verre meldinger fikk hun. Høsten 2022 etterspurte 23-åringen tall om seksualundervisningen i Skien-skolen, og om hvordan elevene syntes det fungerte. Det skulle føre til flere meldinger.

- Det var en person som syntes det var helt forferdelig at jeg skulle snakke om noe slikt, så han sa at han måtte nesten ta livet av meg. Det gikk fra å være smålige hetsmeldinger, til trusler som var litt vage i starten, og så ble det verre og  verre. Jeg fikk melding fra en falsk profil om at noen skulle følge meg hjem og voldta meg. For meg som jobber i utelivsbransjen var det ekstra skremmende.

Neste

Oppsøkt på jobben

23-åringen opplevde stor støtte fra kollegaer, som fulgte henne hjem. Hun har hatt gode støttespillere internt i bystyregruppen, som har gjort det enklere. Samtidig har hun snakket med andre ungdomspolitikere som opplever akkurat det samme.

- Det er så trist. Flere av dem stiller ikke til gjenvalg. Jeg stiller til gjenvalg. Jeg vil ikke la disse meldingene stoppe meg, men jeg skjønner så godt at det gjør det for andre, sier hun, og legger til:

- Vi var seks jenter som startet i landsstyret i Grønn Ungdom sammen i 2015, som stilte til valg for første gang i 2019 i hver vår kommune. Alle av oss har fått skikkelig harde og stygge trusler. Våre mannlige kollegaer får trusler om bank. Og noen har blitt oppsøkt på jobben. Det har skjedd med meg også. Det har vært ordensvakter rundt meg når det har skjedd, men når du blir oppsøkt på arbeidsplassen og blir skjelt ut, er det ikke greit.

Lisa anmelder det hun kan anmelde, og understreker at hun opplever at politiet er veldig imøtekommende og tar henne seriøst. Samtidig er det begrenset hvor mye som kan gjøres, siden mye kommer fra anonyme kontoer.

- Jeg vet at de gjør en innsats. Det er jeg takknemlig for, sier hun.

Neste
Alvorlig kvinne

- Tvilte på meg selv

Trusler og hets kommer i mange former. Lisa Velouria har fått truslene rett i innboksen, hun har blitt kjeftet på i gata, og så kommer man tilbake til kommentarfeltet og sosiale medier. Også her har Velouria fått høre det.

- Jeg leser noen av kommentarene på saker jeg har uttalt meg om. Det blir skrevet så mange latterlige ting. Det er tydelig at flere av dem som kommenterer ikke har peiling på hva de snakker om. Vi blir omtalt som «uprofesjonelle», har ikke livserfaring nok og mer til. Det irriterer meg at vi som unge blir så undervurdert, og jeg tror det ligger mye der. De undervurder oss, og føler det er greit å omtale oss på den måten som de gjør, sier Velouria.

23-åringen understreker at hun absolutt ikke har noe imot saklig kritikk, og tar gjerne imot eposter og meldinger med saklige argumenter og ståsteder.

Hun er også opptatt av å holde seg oppdatert i kommentarfeltene, siden det er velgerne som uttaler seg om saker som er viktige for lokalsamfunnet hun representerer.

Det er den personlige kritikken og direkte hetsen som hun reagerer på, og oppfatter som en trussel mot demokratiet. Så skal det sies at det har roet seg kraftig ned når det gjelder hets i kommentarfeltene. Det hjelper å ha en stor og engasjert familie.

- De forsvarte meg mye, og jeg har hatt mange støttespillere som ikke har vært redd for å si ifra når jeg ikke har klart det selv, sier Velouria.  

Selv med gode støttespillere var det et tidspunkt der det ble såpass mye for Velouria at hun ble sykemeldt fra sin deltidsjobb på et tidspunkt. Samtidig var hun ikke sykemeldt fra kommunestyret, men hetsen og truslene hadde satt kraftige spor.

- Jeg turte ikke å si meningene mine like høyt lenger. Jeg tvilte på meg selv. Det var en trist og vond periode. Heldigvis fikk jeg en liten dytt fra gruppelederen min, som sa at det nå var for lenge siden jeg hadde snakket. Det er jeg takknemlig for, sier Velouria.

Ekstra utsatt

Det er ikke tilfeldig at Velouria som MDG-politiker blir utsatt for hets og trusler. Anders Ravik Jupskås, nestleder ved Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo, sier til NRK at politikere fra Fremskrittspartiet blir utsatt for mest, deretter følger MDG og Rødt. Og unge politikere rammes hardest.

- Blant lokalpolitikere er det så mange som 60 prosent av de under 25 år som sier at de har opplevd en ubehagelig henvendelse i kraft av å være politiker, sier Jupskås.

Og for flere av dem har det ført til at de kaster inn håndkleet. Det skremmer Velouria.

- Vi kan ikke miste de unge i politikken. Det er vi som skal være her etter at alle de eldste som har sittet i fem perioder gir seg. Det er vi som skal styre byene, fylkeskommunene og landet, og være med på å utvikle det. Det går utover vår fremtid, og generasjonene som lever med oss. Det gjør at vi mister så mange viktige stemmer. Som et eksempel, i skole- og utdanningspolitikk, du mister de som har vært i systemet sist og har de nyligste erfaringene. Det er ikke bra om det kun er de over 50 som skal bestemme skolepolitikken. De har ikke vært igjennom de nyeste reformene, og du mister viktige perspektiver. Da blir ikke ting noe bedre, sier hun.

Neste
Kvinne foran vann.
Kvinne med briller.

- Vi har alle et ansvar for å si ifra

Et godt steinkast unna «Sitt ned» har KS sitt regionkontor i Skien. Det er her vi treffer Inger Lysa, som er regiondirektør i Vestfold og Telemark. Før hun startet i sin nåværende stilling høsten 2022 var hun rådmann/kommunedirektør i Kragerø, og Lysa har også hatt kommunalsjefstilling i Porsgrunn kommune.

- Jeg har jobbet i kommuneledelsen i mange år, og hatt mye med politikere å gjøre. Det er helt tydelig at debatten og diskusjonene har endret seg negativt over tid. Grensene for hva som er akseptabel opptreden er flyttet, og har sterkt bidratt til å forsøple den offentlige debatten, sier en tydelig oppgitt Lysa, og legger til:

- Jeg har snakket med politikere som sier at de ikke lenger orker å delta i diskusjoner på nettforum og Facebook-sider. Fordi det ikke går. Fakta betyr ikke noe og språbruk betyr ikke noe, noe som ødelegger for en saklig og konstruktiv debatt. 

Skremt

Hun peker på utviklingen i sosiale medier som et konkret eksempel på hvor grensene for hva som er akseptabel å si har blitt flyttet. Og det flyttes stadig mer.

Det er ikke slik at det er flertallet som sier ting som er langt over streken. Men de som gjør det, de sier det veldig høyt og tydelig, og får stor plass.

- Terskelen for å være ufin, fra å skjelle ut til verre ting med trusler og alt det omfatter, er blitt veldig mye lavere for noen. Og de «noen», de er så synlige og tydelige på disse kanalene. Det er umulig å ikke forholde seg til dem. Det gjør du, det gjør jeg, det gjør mine barn og mine foreldre. Vi får inn denne type debattmåte, og den type å formulere seg på. Noe av dette er rett og slett stygt, og jeg frykter at vi umerkelig venner oss til det. 

I likhet med Velouria er hun redd for hva dette kan gjøre med lokaldemokratiet, både på kort og lang sikt. Vi har allerede vært innom det at enkelte lokalpolitikere vegrer seg for å gå inn i diskusjoner. At de kan vegre seg for å mene noe.

- Det er så farlig for demokratiet vårt. Vi er helt avhengige av viljen og lysten, spesielt blant de unge, til å engasjere seg lokalpolitisk. Om ingen ønsker å delta, fordi det oppleves som skummelt og ubehagelig, hvem sitter vi igjen med da?  

Løsninger?

Ingen sitter med den kjappe løsningen på problemet med trusler og hets mot lokalpolitikere, unge som gamle. Ei heller Inger Lysa. Men oppfordringen fra hennes side er likevel klinkende klar:

- Vi har alle et ansvar for å si ifra. Det er den eneste måten vi kan få gjort noe med det på. Det skal selvsagt være rom for saklig kritikk og uenighet, men hets og trusler må vi få bort. Jeg ønsker meg et folkeopprør mot dette og går gjerne foran i demonstrasjonstoget!

Neste

"Det finnes 21-åringer som er uegnet til å være ordfører, men det er nok av 50-åringer som også er uegnet til vervet."

Neste
Smilende mann.

- Jeg har vært heldig

En god del lengre unna Skien enn et godt steinkast, ligger Sokndal kommune i Rogaland. Der sitter landets yngste ordfører, Jonas Sayed (25). 

Allerede som 21-åring ble han valgt som ordfører for Krf, og han var kun 17 år da han ble krysset inn i kommunestyret i Sokndal. Bygda har rundt 3000 innbyggere. En stor kontrast til de rundt 53.000 innbyggerne i Skien kommune. 

I likhet med Lisa Velouria, har Sayed opplevd å få hets som følge av alderen. 25-åringen påpeker at det var heftigst i starten, da nasjonale medier plukket opp at han ville bli landets yngste ordfører. Han tror mange av de som kommenterte knapt nok kunne plassere Sokndal på kartet. Det hjalp ham med  å ikke ta kommentarfeltene for alvorlig.

- Jeg skal ikke si at det ikke traff meg noe, men det ville truffet meg på en helt annen måte om det kom fra folk her i Sokndal, sier 25-åringen, før han legger til:

- Om alderskortet blir dratt her i lokalpolitikken, tenker jeg at vedkommende først og fremst har gått tom for andre argumenter. Og det har vært lite av det. 

- Funnet min stil

Samtidig var det noen kommentarer som var hakket verre enn "kun" de som gikk på alderen.  Sayeds far er fra India, og det var enkelte tilfeller der opprinnelsen ble et tema. Det var i grenseland mellom hva som kunne kalles en lovlig ytring, og hva som er hatefulle utsagn.

- Jeg vil nok si at det falt innenfor det lovlige, til syvende og sist. Når jeg ser tilbake på meldingene jeg har fått, har det egentlig bare fungert som en kraftig motivasjon for det jeg gjør. De som har kommentert kjenner ikke meg. De har tenkt at jeg ikke har noe å fare med i rollen som jeg er blitt valgt til, men for egen del gir det meg bare enda mer lyst til å vise at jeg kan. Erfaring er ikke alt, jeg har hatt flinke folk rundt meg, og jeg har funnet min stil i denne jobben, sier  Sayed.

Ordføreren påpeker tørt at det riktignok finnes 21-åringer som er uegnet til å være ordfører, men det er nok av 50-åringer som også er uegnet til vervet. Til syvende og sist dreier det som å få mangfoldet frem, for å sikre best mulig representasjon. 

- Vi er et representativt demokrati i Norge. Det er viktig at de folkevalgte organene representerer det mangfoldet vi finner i lokalsamfunnene rundt omkring. Det trengs unge, godt voksne, eldre, folk med innvandrerbakgrunn, folk med høy utdanning og lavere utdanning. Dess mer av mangfoldet vi får frem i våre folkevalgte organ, dess mer tillit og engasjement skaper vi, sier han, og påpeker:

- Ved forrige lokalvalg gikk deltakelsen i Sokndal frem nesten ti prosentpoeng. Vi vet jo ikke det, men jeg mistenker at det var fordi vi hadde mange unge som stemte. Ikke bare fordi jeg var ung kandidat, men siden det tidlig ble klart at jeg kom til å være ordførerkandidat, så engasjerte mange unge seg på de andre listene. Nå er jeg heller ikke den yngste i kommunestyret. 

Viser frem meldinger

Sayed mener selv at han i det store og det hele har vært heldig. Det som kom har han klart å håndtere, selv om enkelte ting har truffet hardere enn annet. Men, i likhet med de andre vi møter, er han redd for hvordan politikerhets og trusler påvirker lokaldemokratiet.

- Det er en trussel. Helt klart. Jeg er veldig opptatt av lokaldemokratiet. Det er vanlige folk som driver med dette. Og jeg er heldig som har dette som fulltidsjobb. De fleste gjør dette på fritiden, og kombinerer med jobb og familie. Da skal det være meningsfullt, og en skal ikke oppleve å bli utsatt for usaklig kritikk og personangrep. Nå har vi sak om vindkraft gående lokalt, og den saken er polarisert både her og nasjonalt. Det er veldig krevende når det sås tvil om motivene til den enkelte, der en sier at de som har et ståsted ikke ønsker det beste for kommunen. Jeg skjønner at det går inn på folk, og kan skremme fra å engasjere seg i lokalpolitikken, sier ordføreren.

Når det gjelder meldinger og hets som har blitt ham til del har han funnet en konstruktiv måte å bruke noen av innleggene på.

- Jeg har presentasjoner for ungdomspolitikere og ungdomsråd om viktigheten av at de engasjerer seg, og hvilke muligheter det gir. Der har jeg med noen av utklippene med poster på sosiale medier. Det er litt for å bryte opp og skape humor, men også for å vise baksiden av engasjement. Poenget er at det å bruke stemmen er viktig, selv om det kan komme slike ting.

Neste
Smilende mann.

- De skal ikke vinne

Tilbake til Skien; til tross for tunge tider under sin første periode i bystyret, når valgkampen starter for fullt, vil Lisa Velouria være der. Og hun vil kjempe for en plass i bystyret i Skien.

- Jeg har vært inne på tanken om å gi meg, men den seieren skal ikke de som kommer med trusler og hets få. Valgkampen kommer til å bli hard, men jeg gleder meg voldsomt. Du treffer på mange folk, og det hjelper.

Et eksempel på det var fra stortingsvalget i 2021, da Velouria var på stand for MDG. En av dem som dukket opp innrømmet at han hadde sendt en hetsmelding til den unge politikeren. For Velouria var det en tøff opplevelse å stå i, men det endte med at mannen fikk et helt annet perspektiv på saken etter å ha snakket med henne. 

- Jeg tror det personliggjorde meg for ham. Jeg ble et menneske, og ikke bare en karakter. Det å snakke med folk kan utgjøre hele forskjellen, og det er noe av det som er kjekkest når det er valgår, sier Velouria.

Hun er heller ikke den eneste som stiller på nytt i egen kommune. Med et stort smil snakker hun om hvordan det vil være i Skien, samtidig som hun gir ros til politikermiljøet i Telemark.

- Her stiller de unge om igjen. Vi er fem stykker som har kjent hverandre i åtte år, og vært aktive i politikken sammen. Alle oss stiller igjen, sier hun, og legger til:

- Ungdomspolitikerne i Telemark har et sterkt forhold til hverandre. Vi skriker til hverandre i skoledebatt, og etterpå stikker vi ut og tar en kaffe og snakker om alt mulig rart. Det er et vennskap mellom oss, og vi står sammen i politikken selv om vi er uenige. Andre ungdomspolitikere sier at det er noe spesielt her.

Gjennom hele samtalen har det vært tydelig hvor engasjert Velouria er. Det er ikke vanskelig å se for seg at hun har hatt en sterk mening om både det ene og det andre politisk igjennom årene, og det er vanskelig å ikke la seg smitte av entusiasmen hun føler og hvorfor det å være ung lokalpolitiker er både gøy og utrolig viktig.

Hun trekker frem sine politiske seire i løpet av sin første periode i bystyret, deriblant at det er blitt skolehager i mange skoler i Skien etter hennes forslag. Ikke nok med det, hun kan fortelle om foreldre som kommer bort til henne og sier at deres ungdommer har lyst til å engasjere seg i politikken på grunn av hva Velouria har fått til.

Velouria er også klinkende klar på én ting.

- Å være ung lokalpolitiker er verdt det. Det vil jeg si meget klart ifra om. Du får muligheten til å påvirke så mye, og du gjør en viktig jobb. Det å være en ung stemme er en stemme for de som er like gamle som meg eller yngre som ikke tør å si ifra er viktig. Og, som en veldig fin person i livet mitt sa til meg for noen måneder siden; «Lisa, du står ikke bare i det for de unge, men også for oss eldre som sa ifra når vi var unge, men som ikke lenger har en stemme». 

Neste
Smilende kvinne.

Kommuner og fylkeskommuner skal gjennomføre et demokratisk valg med høy tillit og legitimitet, men det finnes dem som ønsker å påvirke folks tillit til demokratiske valg. I tillegg ser vi at stadig flere folkevalgte kvier seg for å diskutere betente politiske spørsmål, av frykt for hets og trusler. Særlig de unge er berørt av dette. Kommuner og fylkeskommuner er førstelinja for demokratisk beredskap, med hovedansvar for valggjennomføring. Hvor rustet er vi for å håndtere disse utfordringene?

Temperaturen stiger alltid i en valgkamp. Trolling, hatefulle ytringer og fordekt valgpåvirkning blir en del av hverdagen. Hva fører det til? Er vi bevisste nok og har vi god nok beredskap for trusler mot demokratiet? Er vi godt nok rustet til å møte eventuell fordekt valgpåvirkning gjennom ikke-redaktørstyrte medier? Hvilke utfordringer og trusler vil kunne påvirke lokaldemokratiet?

Alt dette er på agendaen under KS'toppmøter 2023, der også Valgløftet for 2023 vil bli lansert. 

Neste